ceramicstemă naţională a Moldoveisunflower

Error: page 467 not found
Privatization

Ministerul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

Republica Moldova Pagina Oficială Centrul de Apel Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2015 - 2018 E-services Registru Chamber
Mass Media din Moldova
Ambasada Republicii Moldova în România
Aleea Alexandru nr.40, sector 1, Bucureşti 011824, România
Tel: (+4 021) 230 04 74; 230 07 32 Fax: (+4 021) 230 77 90
E-mail:
Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România
Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1, Bucureşti 011424, România
Tel: (+4 021) 410 98 27; 410 04 84 Mob: +40 787 898 050 (Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare) Fax: (+4 021) 410 98 26
E-mail:
Consulatul General al Republicii Moldova la Iași
Strada Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou, Iași, 700127, România
Tel: (+4023) 222 03 15 Tel/Fax: (+4023) 222 03 16
E-mail: ,
Pagina a fost vizitată de 136 ori
Site-ul a fost vizitat de 9526191 persoane
Site-ul este folosit de 3 persoane
Site-ul a fost accesat de 102639 ori.

Întrebări frecvente

Înscrierea copilului în paşaport


Întrebare:

Am auzit că copiii vor trebui să deţină paşapoarte din primul an de viaţă în cazul plecării peste hotare. Când vor intra în vigoare noile schimbări?

Răspuns:

Copiii vor trebui să deţină paşapoarte din primul an de viaţă în cazul în care părinţii vor decide să plece peste hotare împreună cu ei. Paşapoartele în vigoare nu vor fi schimbate, noile modificări se vor răsfrânge doar asupra persoanelor care urmează să perfecteze paşaportul sau sa-l schimbe pe cel actual. Preţul paşaportului va rămâne acelaşi.

Noile schimbări vor intra în vigoare după examinarea şi adoptarea proiectului de lege de către Parlament şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial. Pentru informaţii adiţionale accesaţi - www.mdi.gov.md

Acţiuni Notariale


Întrebare:

Dacă nu putem ajunge la sediul Secţiei Consulare a Ambasadei, se pot autentifica procurile prin corespondenţă?

Răspuns:

Nu. Prezenţa personală la sediul Secţiei Consulare a Ambasadei este necesară pentru verificarea de către funcţionarul consular a identităţii persoanei care semnează procura şi a însuşirii conţinutului acesteia. Această cerinţă reprezintă o măsură de asigurare inclusiv pentru dumneavoastră, pentru a evita situaţia în care o altă persoană declară date despre sau în numele dumneavoastră.

În cazul în care, din cauza distanţei sau a unei alte imposibilităţi de deplasare la Secţia Consulară a Ambasadei, nu vă puteţi prezenta personal, aveţi posibilitatea, în funcţie de caracterul procurii, de a o autentifica la un notar local român. A se vedea şi informaţia Legalizarea consulară

Transcrierea actelor de stare civilă emise de autorităţi străine


Întrebare:

Sunt cetăţeancă a Republicii Moldova căsătorită cu un cetăţean român şi recent am născut un copil pe teritoriul României. Este necesară transcrierea certificatelor de căsătorie şi de naştere a copilului?

Răspuns:

Naşterile, căsătoriile, schimbările de nume şi decesele petrecute în străinătate nu figurează în evidenţele autorităţilor moldoveneşti decât dacă sunt declarate şi înregistrate. Dacă nu sunt înregistrate, autorităţile moldoveneşti nu le pot recunoaşte din oficiu şi nu pot rezolva anumite operaţiuni ulterioare, de care aveţi nevoie. De exemplu, dacă v-aţi căsătorit în România/Serbia/ Muntenegru şi v-aţi schimbat numele ca urmare a căsătoriei, autorităţile moldoveneşti nu vor putea emite un paşaport pe noul nume decât dacă înregistraţi certificatul de căsătorie străin. Ele nu vor putea emite un paşaport nici pe numele dinaintea căsătoriei, pentru că documentele pe care le veţi anexa la cererea de paşaport vor arăta că numele Dumneavoastră s-a schimbat.

Actele de stare civila eliberate cetăţenilor Republicii Moldova de organele competente ale ţarilor străine, in conformitate cu prevederile art. 13 alin (2) al Legii nr. 100-XV din 26 aprilie 2001 privind actele de stare civila, au putere doveditoare în Republica Moldova, doar dacă sunt transcrise în registrele de stare civila a Republicii Moldova.

Cetăţeanul Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civila ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civila. Pentru informaţii adiţionale accesaţi - www.mdi.gov.md

Întrebări generale


Întrebare:

Am auzit că unii călători pot fi întorşi de la punctul de trecere a frontierei în România, chiar dacă ei posedă o viză valabilă. Care ar putea fi cauza acestui fapt?

Răspuns:

Viza reprezintă doar un permis preliminar de intrare, care nu autorizează în mod automat intrarea în ţară a posesorului său. Călătorului ar putea să i se ceară să prezinte dovezile condiţiilor de intrare şi şedere pe teritoriul României şi dacă el nu le poate prezenta, ar putea fi întors de la hotar.


Întrebare:

Sunt căsătorită cu un cetăţean român şi aş dori să aflu condiţiile pe care trebuie să le îndeplinesc ca să obţin şi eu cetăţenia română.

Răspuns:

Pentru obţinerea informaţiilor privind  formalităţile pe care trebuie să le îndepliniţi în scopul obţinerii cetăţeniei române trebuie să vă adresaţi Ministerului Justiţiei al României – Serviciul Cetăţenie (www.just.ro).


Întrebare:

Sunt cetăţean cu dublă cetăţenie (Republica Moldova şi România), domiciliat permanent în România si doresc să solicit din Republica Moldova duplicatele unor actelor de stare civilă/ şi alte acte. Unde pot sa mă adresez în vederea obţinerii acestora?

Răspuns:

Vă recomandăm să vă adresaţi, după caz, următoarelor instituţii:

  • Arhiva Naţională a Republicii Moldova
  • str. Gheorghe Asachi, 67-B, MD-2028 Chişinău, Republica Moldova
  • tel: (00373-22) 73-58-27, 73-54-96
  • fax: (00373-22) 73-58-27, 73-58-36
  • Serviciul Stare Civilă a Ministerului Dezvoltării Informaţionale a Republicii Moldova
  • Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova
  • str. Puşkin 47, 2005 Chişinău, Republica Moldova
  • tel: (00373-22) 21-22-44
  • fax: (00373-22) 22-63-73