ceramicstemă naţională a MoldoveisunflowerMinisterul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

Republica Moldova Pagina Oficială Centrul de Apel Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2015 - 2018 E-services Registru Chamber
Mass Media din Moldova
Ambasada Republicii Moldova în România
Aleea Alexandru nr.40, sector 1, Bucureşti 011824, România
Tel: (+4 021) 230 04 74; 230 07 32 Fax: (+4 021) 230 77 90
E-mail:
Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România
Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1, Bucureşti 011424, România
Tel: (+4 021) 410 98 27; 410 04 84 Mob: +40 787 898 050 (Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare) Fax: (+4 021) 410 98 26
E-mail:
Consulatul General al Republicii Moldova la Iași
Strada Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou, Iași, 700127, România
Tel: (+4023) 222 03 15 Tel/Fax: (+4023) 222 03 16
E-mail: ,
Pagina a fost vizitată de 53622 ori
Site-ul a fost vizitat de 9655737 persoane
Site-ul este folosit de 20 persoane
Site-ul a fost accesat de 274602 ori.

Noutăţi

Proiectul Twinning pentru Banca Națională a Moldovei la final

Proiectul Twinning pentru Banca Națională a Moldovei la final

Banca Națională a României (BNR) a organizat o conferință de închidere a proiectului de parteneriat derulat cu Banca Centrală a Olandei (BCO), în vederea consolidării capacității Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Programul, în valoare de 1,2 milioane de dolari, a fost finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului Politicii Europene de Vecinătate. La eveniment a participat o delegație a Băncii Naționale a Moldovei, decidenți ai sistemului bancar din România, reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București. Cu ocazia evenimentului, derularea și rezultatele proiectului au fost prezentate de către dnii Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, Sergiu Cioclea, Guvernatorul BNM, Anthony De Lannoy, membru în Consiliul Directorilor Executivi ai FMI.

Făcând o sinteză a implementării proiectului de twinning și referindu-se, în context, la perspectivele de dezvoltare a sistemului bancar din țara noastră, Mugur Isărescu a afirmat că ”sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o direcție bună”, odată cu derularea proiectului de colaborare avut cu Banca Națională a României și Banca Centrală a Olandei.

La rândul său, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a menționat că acțiunile realizate în cadrul proiectului Twinning au sporit semnificativ capacitatea instituțională a Băncii Naționale a Moldovei în calitate de autoritate de supraveghere prin instruirea personalului implicat și suportul acordat de experții din România și Olanda în procesul de elaborare a cadrului legislativ și alinierii acestuia la standardele UE.

Guvernatorul BNM a afirmat că proiectul twinning se înscrie în cadrul general al reformei sistemului bancar din țara noastră. Sintetizând activitățile întreprinse timp de doi ani de zile, Guvernatorul a afirmat că obiectivele planificate în conformitate cu prevederile proiectului au fost realizate în proporție de 100%. Astfel, în perioada de referință a fost elaborat proiectul unei noi legi bancare aliniată la standardele europene și cele ale Comitetului de la Basel pentru Supraveghere Bancară, au fost elaborate proiectele a 20 de reglementări privind cerințele prudențiale adresate băncilor, au fost derulate 3 studii de impact ce au contribuit la evaluarea nivelului de pregătire a băncilor pentru a aplica noile reguli prudențiale, au avut loc peste 100 de sesiuni de instruire pentru personalul BNM, inclusiv vizite de studiu la sediul BNR și BCO.

Evenimentul este primul în șirul acțiunilor planificate pentru a face totalurile proiectului Twinning. La sfârșitul lunii curente, pe data de 30 mai, la Chișinău urmează să se desfășoare un eveniment similar ca amploare și importanță, organizat de Banca Națională a Moldovei, unde vor fi discutate perspectivele de dezvoltare a sectorului financiar-bancar cu oficiali moldoveni, reprezentanți ai misiunilor diplomatice din țările UE, comunitatea bancară și experți din domeniu.