ceramicstemă naţională a Moldoveisunflower

Error: page 467 not found
Privatization

Ministerul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

Republica Moldova Pagina Oficială Centrul de Apel Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2015 - 2018 E-services Registru Chamber
Mass Media din Moldova
Ambasada Republicii Moldova în România
Aleea Alexandru nr.40, sector 1, Bucureşti 011824, România
Tel: (+4 021) 230 04 74; 230 07 32 Fax: (+4 021) 230 77 90
E-mail:
Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România
Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1, Bucureşti 011424, România
Tel: (+4 021) 410 98 27; 410 04 84 Mob: +40 787 898 050 (Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare) Fax: (+4 021) 410 98 26
E-mail:
Consulatul General al Republicii Moldova la Iași
Strada Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou, Iași, 700127, România
Tel: (+4023) 222 03 15 Tel/Fax: (+4023) 222 03 16
E-mail: ,
Pagina a fost vizitată de 10135 ori
Site-ul a fost vizitat de 9593092 persoane
Site-ul este folosit de 5 persoane
Site-ul a fost accesat de 179732 ori.

Ştiri din Moldova

Ungaria susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova

Ungaria susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova
7 martie, Chișinău – Aspectele cooperării moldo-ungare în domeniile politic, economic, mediu, cultural, precum și colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale au fost discutate astăzi La Chișinăude  ministrul Afacerilor externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.

În cadrul dialogului, miniștrii Tudor Ulianovschi și Péter Szijjártó, au abordat un spectru vast al subiectelor privind relaţiile dintre cele două state în diferite domenii, salutând dinamica pozitivă a dialogului politico-diplomatic înregistrat în ultima perioadă. Şefii diplomaţiilor celor două state au efectuat un schimb de opinii privind situaţia regională şi ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Ministrul Ulianovschi a exprimat gratitudine guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi în promovarea şi implementarea obiectivelor de modernizare, conform prevederilor Acordului de Asociere RM – UE.

În context, ministrul Ulianovschi a accentuat că ”Republica Moldova apreciază recenta Declarația comună a reuniunii oficiale a președinților parlamentelor Grupului Visegrád, adoptată la Budapesta, care îndeamnă UE să "ofere o perspectivă credibilă țărilor care doresc să adere la Uniunea Europeană".

Șeful Diplomației moldovenești a menționat interesul Republicii Moldova privind extinderea relațiilor bilaterale cu Ungaria pe segmentul comercial-economic, în special prin organizarea următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale la Chișinău, fapt ce va permite inițierea unor noi proiecte investiționale cu implicarea mediului de afaceri din ambele state, diversificarea schimburilor comerciale, etc. În context, Tudor Ulianovschi a menționat că având acorduri de liber schimb atât cu UE, cât și cu statele CSI, Republica Moldova poate deveni ”o punte” de legătură dintre vest și est, sau alte regiuni ale lumii.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei, Péter Szijjártó, a accentuat deschiderea autorităților de la Budapesta privind intensificarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova pe toate dimensiunile și susținerea eforturilor autorităților de la Chișinău în procesul de integrare europeană, implementare a reformelor, etc. În context, șeful Diplomației ungare a declarat că țara sa susține acordare de către Uniunea Europeană Republicii Moldova a asistenței  macro-financiare și va opta, în procesul de extindere a UE, a includerii țării noastre, împreună cu statele Balcanilor de Vest, în lista potențialelor membri.  

Referindu-se la procesele politice din Republica Moldova, ministrul Péter Szijjártó a menționat că fiecare stat suveran singur își stabilește liniile directoare de dezvoltare, modernizare și reformare, reieșind din interesul național și al cetățenilor săi, aceasta referindu-se inclusiv și la sistemul electoral.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al procesului de reglementare a conflictului transnistrean, situația regională, relațiile cu țările vecine, etc.

Miniștrii Tudor Ulianovschi și Péter Szijjártó, au semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii al Ungariei privind cooperarea în domeniul mediului.

Documentul constituie un cadru legal pentru cooperarea moldo-ungară în domeniul protecției naturii, diversității biologice, speciilor de animale și habitatelor lor; reducerea poluării aerului.
Documentul  prevede și cooperarea în domeniul armonizării legislației Republicii Moldova cu privire la protecția mediului și a naturii la reglementările Uniunii Europene, punerii în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptării la schimbările climatice, etc.

În scopul continuării dialogului bilateral, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Péter Szijjártó, a lansat omologului său din Republica Moldova, o invitație de a efectua, pe parcursul anului curent, o vizită oficială în Ungaria, invitație care a fost acceptată.

VIDEO