ceramicstemă naţională a Moldoveisunflower
Ministerul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

Republica Moldova Pagina Oficială Centrul de Apel Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2015 - 2018 E-services Registru Chamber
Mass Media din Moldova
Ambasada Republicii Moldova în România
Aleea Alexandru nr.40, sector 1, Bucureşti 011824, România
Tel: (+4 021) 230 04 74; 230 07 32 Fax: (+4 021) 230 77 90
E-mail:
Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România
Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1, Bucureşti 011424, România
Tel: (+4 021) 410 98 27; 410 04 84 Mob: +40 787 898 050 (Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare) Fax: (+4 021) 410 98 26
E-mail:
Consulatul General al Republicii Moldova la Iași
Strada Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou, Iași, 700127, România
Tel: (+4023) 222 03 15 Tel/Fax: (+4023) 222 03 16
E-mail: ,
Pagina a fost vizitată de 9446 ori
Site-ul a fost vizitat de 9629141 persoane
Site-ul este folosit de 37 persoane
Site-ul a fost accesat de 244865 ori.

Ştiri din Moldova

Ministrul Tudor Ulianovschi l-a primit pe Ambasadorul SUA, James D. Pettit

Ministrul Tudor Ulianovschi l-a primit pe Ambasadorul SUA, James D. Pettit
11 septembrie, Chişinău – Posibilităţile valorificării Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA, inclusiv pentru amplificarea cooperării bilaterale multidimensionale, au fost discutate de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, care îşi încheie mandatul la Chişinău.
 
La începutul întrevederii, Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat condoleanțele Guvernului Republicii Moldova poporului american în legătură cu actul barbar de terorism, care s-a produs la 11 septembrie 2001 la New York, soldat cu mii de victime.
 
În cadrul întrevederii, părţile au evaluat realizările înregistrate în ultimii ani în cooperarea bilaterală, menționând că relansarea Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA a permis o mai bună interacţiune în valorificarea sprijinului acordat de SUA pentru procesele democratice din ţară şi implementarea reformelor structurale, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, care rămâne a fi prioritatea Guvernului. În context, Ministrul Tudor Ulianovschi a reliefat evoluţiile pozitive în dinamica relaţiilor dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, datorate inclusiv contribuţiei substanţiale a Ambasadorului James Pettit, pe durata mandatului său.
 
În opinia șefului diplomației moldovenești, un exemplu elocvent al impulsionării relațiilor moldo-americane îl constituie și desfășurarea la Chișinău, la 10 septembrie curent, a reuniunii inaugurale a celei de-a treia şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-americane pentru colaborare comercial-economică (JCC). Potrivit datelor statistice, volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii în perioada ianuarie – iulie 2018, au constituit 55,9 milioane USD, exporturile moldovenești în perioada de referință majorându-se cu 28,69%.
 
Ministrul Tudor Ulianovschi a evidențiat și sprijinul important în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi continuarea negocierilor în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Ambasadorul James Pettit a remarcat comunicarea eficientă cu instituţiile guvernamentale de la Chişinău, menționând importanţa continuării fortificării dialogului politic la nivel înalt, în raport cu subiecte importante precum creşterea economică şi combaterea traficului de fiinţe umane. Diplomatul american a apreciat și eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a reformelor și a programului de dezvoltare a țării, realizarea obiectivelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, menționând, că succesul acestora va fi și mai mare în urma realizării angajamentelor legate de reforma justiției, lupta împotriva corupției, buna desfăşurare a alegerilor, etc.