ceramicstemă naţională a Moldoveisunflower

Error: page 467 not found
Privatization

Ministerul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

Republica Moldova Pagina Oficială Centrul de Apel Paşapoarte cu date Biometrice Legislaţia Republicii Moldova Products of Moldova Airmoldova Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2015 - 2018 E-services Registru Chamber
Mass Media din Moldova
Ambasada Republicii Moldova în România
Aleea Alexandru nr.40, sector 1, Bucureşti 011824, România
Tel: (+4 021) 230 04 74; 230 07 32 Fax: (+4 021) 230 77 90
E-mail:
Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Moldova în România
Strada Emanoil Porumbaru nr. 89, parter, sector 1, Bucureşti 011424, România
Tel: (+4 021) 410 98 27; 410 04 84 Mob: +40 787 898 050 (Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare) Fax: (+4 021) 410 98 26
E-mail:
Consulatul General al Republicii Moldova la Iași
Strada Aleea Grigore Ghica Vodă, nr. 60A, zona Copou, Iași, 700127, România
Tel: (+4023) 222 03 15 Tel/Fax: (+4023) 222 03 16
E-mail: ,
Pagina a fost vizitată de 8792 ori
Site-ul a fost vizitat de 9602581 persoane
Site-ul este folosit de 5 persoane
Site-ul a fost accesat de 184142 ori.

Ştiri din Moldova

Tudor Ulianovschi:”Republica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său”

Tudor Ulianovschi:”Republica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său”
6 decembrie 2018, Milano – Republica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său, precum și pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Reuniunii ministeriale anuale a OSCE, care s-a desfășurat în aceste zile la Milano, Italia.

În opinia Ministrului Tudor Ulianovschi acestea și alte măsuri de întărire a încrederii și de sprijinire a populației contribuie efectiv la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului și la crearea unei atmosfere propice pentru soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean. În context, Tudor Ulianovschi a invocat rezoluţia Adunării Generale a ONU „Cu privire la retragerea completă și necondiționată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, atrăgând, în particular, atenţia asupra pericolelor serioase de natură umanitară şi ecologică pe care le comportă stocurile de muniții de la Cobasna.

Șeful diplomației moldovenești a ţinut să mulţumească celor 57 de state participante pentru sprijinul acordat în adoptarea declaraţiei cu privire la procesul de negocieri în formatul “5+2” în care este reiterată hotărârea fermă a „de a contribui la identificarea unei soluţii paşnice, cuprinzătoare şi durabile pentru acest conflict, bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional cu acordarea unui statut special pentru Transnistria.

Într-un context mai larg, Ministrul Tudor Ulianovschi a pledat pentru intensificarea eforturilor privind reglementarea conflictelor din arealul GUAM, subliniind importanţa respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor în cadrul frontierelor lor recunoscute pe plan internaţional. „Incidentul naval ruso-ucrainean, care s-a produs recent în strâmtoarea Kerci ne demonstrează odată, în plus, cât de fragilă este pacea și securitatea în această zonă geografică în care este situata și țara mea”, a ținut să concretizeze Ministrul Tudor  Ulianovschi.


Video pentru vizualizare AICI.

Video pentru descărcare AICI.

 

DECLARAŢIA
Ministrului Afacerilor Externe
şi Integrării Europene al Republicii Moldova,Tudor Ulianovschi, la cea de-a 25-a
reuniune a Consiliului ministerial al OSCE
Milano, 6 decembrie 2018

Domnule Preşedinte,

Domnul Secretar General,

Excelenţe,

Stimaţi colegi,

Aş dori să mă alătur vorbitorilor anteriori pentru a mulţumi Preşedinţiei Italiei la OSCE pentru găzduire în acest oraş ospitalier, Milano, şi pentru modul eficient în care a gestionat activitatea Organizaţiei noastre pe parcursul acestui an.
Domnule Preşedinte,

Pentru a economisi timpul, aş vrea să ma refer doar in câteva cuvinte la conflictele prelungite din arealul grupului de state GUAM, despre care discutăm aprins de mai mult timp în această incintă. Cu părere de rău, în pofida eforturilor depuse suntem nevoiţi şi astăzi să constatăm lipsa unor progrese palpabile în depăşirea acestor situaţii de conflict. Mai mult ca atât, incidentul naval ruso-ucrainean care s-a produs recent în strâmtoarea Kerci ne demonstrează, o dată în plus, cât de fragilă este pacea şi securitatea în această zonă geografică în care este situată şi ţara mea.

În aceste circumstanţe, noi nu vedem o altă modalitate de reglementare durabilă a conflictelor secesioniste cu care se confruntă ţările noastre – Republica Moldova, Georgia şi Ucraina decât pe o cale paşnică în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acestor ţări în cadrul frontierelor lor recunoscute pe plan internaţional.

Domnule Preşedinte,

În cele ce urmează aş vrea să mă refer la conflictul transnistrean şi la prezenţa militară străină pe teritoriul Republicii Moldova – două probleme majore de securitate cu care ţara mea se confruntă de mai mulţi ani.

Aş vrea să le mulţumesc tuturor partenerilor şi colegilor mei care au remarcat dinamica pozitivă în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană şi au vorbit despre acesta în termini pozitivi. Aş dori doar să atrag atenţia asupra importanţei pe care noi o atribuim principial promovării măsurilor de întărire a încrederii în contextul politicii paşilor mici. După cum vedeţi, în ultimul timp noi ne-am concentrat eforturile anume asupra soluţionării problemelor cotidiene cu care se confruntă populaţia din zona de conflict, în particular, vizând asigurarea drepturilor la educaţie, la proprietate, la libera circulaţie etc.

Avem ferma convingere că aceste măsuri de întărire a încrederii şi de sprijinire a populaţiei contribuie efectiv la apropierea continuă dintre cele două maluri ale Nistrului şi la crearea unei atmosfere propice pentru desfăşurarea procesului de negocieri privind soluţionarea definitivă a conflictului  transnistrean.

Aş dori să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri pentru sprijinirea continua a eforturilor privind identificarea unei soluţii cuprinzătoare, paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean bazat pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru Transnistria care ar garanta pe deplin drepturile umane, politice, economice şi sociale ale populaţiei sale.

În acest sens, considerăm că este important să convenim asupra unei înţelegeri adecvate privind retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. Suntem convinşi că, acţionând astfel, putem contribui efectiv la eliminarea unor ameninţări serioase la adresa securităţii în regiunea noastră, având în vedere în special riscurile majore de natură ecologică şi umanitară pe care le reprezintă stocurile de muniţii de la Cobasna, precum şi faptul că aceasta va contribui, implicit, la întărirea încrederii între toate părţile implicate în procesul de reglementare transnistreană.

Aş dori să invoc în acest context rezoluţia "Cu privire la retragerea completă şi necondiţionată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova", adoptată recent de către Adunarea Generală a ONU care conţine un mesaj politic clar în acest sens.

În concluzie, as dori să mulţumesc încă o dată preşedinţiei italiene la OSCE pentru eforturile depuse în 2018 şi să adresez cele mai frumoase urări colegului nostru, Ministrului de externe al Slovaciei care va exercita Preşedinţia la OSCE în anul 2019.


Mulţumesc pentru atenţie!